10 diciembre 2011

Viena 2011


Viena és una ciutat Imperial, i com a tal, hi ha molt a veure i visitar.

Rathaus. Ajuntament de Viena.


Algunes puntualitzacions d'organització abans d'iniciar el viatge, que a nosaltres ens han anat prou bé:

  • En primer lloc si es vol assistir a algun concert en concret, val la pena fer la reserva via internet i amb temps, d'aquesta manera només cal anar a la taquilla a buscar les entrades. Nosaltres vam reservar una de les nostres entrades per escoltar el Requiem de Mozart a la pàgina web Guía de Viena, però es poden reservar també a les pàgines específiques de cada orquestra o grup musical o a les sales de concert principals de Viena. Una altra opció és comprar una entrada in situ, per exemple per la Sala Fígaro del Palau Palffy on Mozart hi tocà amb la seva germana als 6 anys d'edat (16 Octubre 1762) i on s'hi representà per primera vegada l'ópera Les Noces de Fígaro.
  • Una segona consideració que potser no és tan important un cop vist sobre el terreny, és que es pot comprar via internet, a la pàgina web del City Airport Train (CAT), el bitllet de tren de l'aeroport de Viena fins a la ciutat a l'estació de Wien Mitte que té enllaç amb les línies de metro U3 i U4 a Landstrasse, des d'on desplaçar-se a l'hotel o a alguna atracció; per cert en aquesta estació de Wien Mitte es pot facturar la maleta abans d'arribar a l'aeroport, cosa que evita cues i fa que el trasllat a l'aeroport sigui més lliure i es pugui disfrutar de més temps a les botigues de l'aeroport. Dèiem que potser no és tan important perquè a les andanes del tren es poden comprar els bitllets a les màquines expenedores. El preu normal és de 8€ per trajecte, 16€ anada i tornada, i 1€ menys si es disposa de Wien Card que pot comprar-se a l'aeroport. Tot el trajecte de l'aeroport fins la ciutat es fa en només 16 minuts.
  • Si es creu oportú, també és possible comprar per internet algun dels diferents tipus de bitllet de transport públic de Viena, tot i que a l'arribar a les estacions de metro hi ha màquines expenedores de les diferents modalitats de bitllet.
  • El Centre de Viena es pot visitar tranquil·lament a peu, tot i això hem de ser conscients que no ho visitarem tot en pocs dies. Si es disposa de 4-6 dies per fer la visita de la ciutat, val la pena d'aprofitar el primer dia per caminar pels carrers i carrerons de la ciutat, observar els Palaus, Parcs i Jardins, Monuments i Estàtues, la Catedral i les Esglèsies, les botigues de roba de moda i de productes vienesos com embotits o bombons o pastissos... I en aquesta època pre-nadalenca de l'any no és dificil topar amb algun dels molts i colorits Mercats de Nadal o Weihnachtsmarkt, on prendre's un Glühwein (vi calent) o un Punsch (ponx).

El nostre allotjament va ser a l'Hotel Viennart, just al carrer darrera de MuseumsQuartier on s'hi troba el Leopold museum, el Museu d'Art Modern i el Kunsthalle. La parada de metro U-Bahn més propera és a 100 metres (línies U3 i U2, Volkstheater). L'hotel és molt correcte, llits enormes i còmodes on es descansa molt bé, begudes gratuïtes al bar durant les 24 hores del dia (les del minibar es paguen), esmorzars molt complets per poder aguantar una bona estona caminant per la ciutat.Museus:

Viena, com totes les capitals europees té molts museus, això vol dir que n'hem de triar alguns i deixar els altres per una nova visita... en el nostre cas vam acudir creiem als imprescindibles museus.

Palau Belvedere

Per començar vam visitar el Museu Belvedere al Palau del mateix nom. Dividit en diverses parts que antigament contenien sales i dependències del Palau. Des del 2007 el Belvedere Superior (Oberes Belvedere) conté les col·leccions permanents des de l'edad mitjana fins l'actualitat, destacant la col·lecció més gran del món de Gustav Klimt amb obres tant importants i conegudes com "El Petó" i "Judit" entre moltes altres. S'hi poden veure també obres d'Egon Schiele i d'Oskar Kokoschka i obres dels impressionistes francescos com Renoir i Monet. El Belvedere Inferior (Unteres Belvedere) i l'Orangerie contenen exposicions temporals, malgrat en l'actualitat s'hi exposaven també obres de Klimt entre d'altres. Tot aquest art aplegat en uns edificis preciosos separats per uns inmensos jardins. Just darrera del l'Oberes Belvedere un Mercat de Nadal en aquestes dates. El preu de l'entrada combinada del Belvedere Superior + Inferior és de 14€.


Palau Imperial Hofburg i Schloss Schönbrunn. L'entrada combinada per ambdós palaus és de 23,50€. La visita es pot realitzar en diferents dies a ambdós palaus.Palau Hofburg
El Palau Imperial Hofburg conté 3 museus que es visiten correlativament. Per una banda s'ingressa visitant la planta inferior on s'hi exposa la Plateria de la Cort, plats, copes de cristall amb l'escut imperial, coberts de plata, canelobres i safates de plata, porcellana, motllos per fer pastissos... Tot plegat per fer-nos una idea de la pompositat i fastuositat dels àpats de la Cort. Es continua cap al Museu Sisí amb una mostra de diferents utensilis de l'Emperadriu Elisabeth, vestits, parts del tocador, quadres, pel·lícules sobre la seva vida, escultures, el gimnàs de l'emperadriu... Conté també la llima amb què la van assassinar a Ginebra quan tenia 61 anys i el vestit que duia, còpia de l'autòpsia i del certificat de defunció. Finalment es segueix pels opulents Apartaments Imperials (Kaiserappartements) que mostren l'atmosfera privada i de treball de la família imperial austriaca durant més de 600 anys. Es visiten salons, habitacions, despatxos, avantsales, sales de reunions... Tot plegat amb la decoració de les diferents sales i quadres al·legòrics als membres de la família imperial.
Palau de Schönbrunn

El Palau de Schönbrunn es troba una mica apartat del centre de la ciutat, s'hi arriba amb el metro amb la línia U4, parada Schönbrunn. És Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de 1996. En ell es poden visitar els apartaments privats dels membres de la família reial i imperial, els Habsburgs. Amb l'audioguia gratuïta ens donen explicacions de l'utilitat de les diferents sales que es visiten fent un repàs a la història i a la ocupació del palau pels seus diferents habitants (Habsburgs, Napoleó,...), sales on es produiren els naixements i defuncions d'algun dels emperadors de l'imperi austríac. Mereix la pena passejar pels immensos jardins.
Museu AlbertinaEl Museu Albertina és un dels museus més visitats de Viena, conté col·leccions d'art contemporani, col·leccions privades i exposicions temporals. Nosaltres vam poder visitar dues col·leccions importants com és la del pintor belga Magritte amb alguna de les seves principals pintures, i una exposició de la Col·lecció Batliner que ens duu de Monet a Picasso passant per importants pintors entre ambdós (Sisley, Klee, Signac, Pissarro...). A l'Albertina hi ha també pintures renaixentistes de Michelangelo, pintures de Durero com la coneguda pintura de La Llebre que sembla que hagi de saltar del propi quadre.

Altres Edificis-Museu que vam visitar foren els següents:
Secesion

Edifici de la Secesion que és la sala d'exposicions contemporànias més antiga de Viena. Es va construir amb la finalitat d'exposar les obres dels artistes del Jugendstil, Modeernisme, Art Nouveau o Secesionisme. L'obra permanent més destacable de l'edifici és el Fris de Beethoven (Beethovenfries) de Gustav Klimt fet per la XIV Exposició de Belles Arts de la secesión d'Austria del 27 de juny de 1902, i està concebuda com a homenatge al compositor Beethoven i a la seva 9ª simfonia, qui plasmaven a la perfecció la idea secesionista. De l'edifici amb forma de cub en destaca la seva daurada cúpula central coneguda com la "col daurada". Entrada per 8,50€.


Museu Judenplatz a la plaça del mateix nom al centre de la qual hi ha el Monument a les Víctimes de l'Holocaust (Shoah) a Viena d'on moriren 65000 jueus a mans dels nazis. El museu ens mostra la història medieval dels jueus a Viena, runes de l'antiga ciutat jueva i de la sinagoga.

Judenplatz
Museu dels Jueus (Judisches Wien Museum) situat al Palau Eskeles de Dorotheergasse, on es mostren diferents objectes dels jueus vienesos, sobre la religió jueva, així com una interessant exposició sobre pel·lícules protagonitzades per actors o personatges jueus, productors i directors jueus o sobre jueus a la segona guerra mundial. L'entrada combinada pels dos museus jueus és de 12€.


Mozarthaus. Situada a la Domgasse, 5. Interessant casa-museu on va viure aquest geni de la música i que guiat per l'audioguia ens fa recórrer per diferents episodis vitals de l'artista. Una visita molt recomanable per aprendre més sobre la vida vienesa d'aquest personatge nascut a Salzburg. Entrada per 10€.

Mozarthaus

Prunksaal - Biblioteca Nacional Austriaca. Una magnífica biblioteca barroca amb preciosos frescos al sostre. Juntament a la biclioteca es troben el Museu del Globus, el Museu del Papir i el Museu de l'Esperanto. Preu Entrada 6.90€. Situada a Josefsplatz.
Prunksaal

Musikverein
Musikverein. Bösendoferstrasse 12. És un Palau d'estil neorenaixentista, seu de l'Orquestra Filarmònia de Viena. La Sala Daurada on es fa el Concert d'Any Nou de la Filarmònica de Viena, és una autèntica bellesa i impressiona molt el lloc. La visita guiada en anglès o en alemany té un cost de 6€, es pot reservar a la pàgina web o anar directament a la taquilla de recollida d'entrades del Musikverein.
Monuments:


A Viena, vagis per on vagis trobaràs gran quantitat de monuments, plaques commemoratives i estàtues. En comentem alguns dels més "buscats".
Monumenta Francisco José I

Monument a W.A.Mozart

Monument a Mozart. Situat a Burggarten, tot i que originalment estava a Albertinaplatz. Al seu frontal s'hi representa una escena de l'ópera Don Giovanni. A la part posterior es mostr el mateix Mozart amb sis anys tocant el piano, el seu pare tocant el violí i la seva germana Nannerl cantant.

Monument a Francisco José I. Burggarten. Es mostra l'emperador ja gran, vestit de militar i en actitut pensativa.


Monument a Maria-Theresia
Monument a Elisabeth de Baviera
Monument a l'Emperadriu Elisabeth de Baviera - Sisi. Situat a Volksgarteen, prop del Temple de Teseu i de Hofburg. El poble va voler erigir aquest monument després que l'emperadriu fos assassinada el 1898 a Ginebra per un anarquista italià. Fet de marbre i inaugurat el 1906. És també un dels monuments més buscats de Viena pel seu significat històric.
Monument a Maria-Theresia. Maria-Theresian-Platz. Entre dos edificis bessons (Museu d'Història i Museu d'Història Natural) es troba aquesta plaça, al centre de la qual s'alça aquest monument en honor a aquesta important emperadriu filla de Carles VI. Envoltada dels seus governants, músics com Haydn i un jovenet Mozart, qui amb 6 anys ja va tocar davant l'emperadriu.


Monument a Johann Strauss. Es troba a Staadtpark, un parc amb gran quantitat de monuments en honor a personatges vienesos. Però potser el més visitat i fotografiat de Viena és aquest monument a l'autor del vals El Danuvi Blau. Està composat per una estàtua daurada del compositor tocant el violí i una estructura de marbre semicircular al darrera com a fons.
Monument a Johann Strauss

Columna de la Pesta (Pestsäule). Graben, molt a prop de Stephansplatz. Erigida per Leopold I en acció de gràcies per l'extinció de la pesta de 1679 que va matar més de cent mil persones. Composat per multitut d'escultures que culminen en altura amb el grup que representa la Santíssima Trinitat.
Columna de la Pesta

Monument a l'Alliberament Rus. A Schwarzenbergplatz, darrera la font que commemora el primer aqueducte de Viena. S'hi representa un soldat rus portant una bandera. El van aixecar els soldats soviètics al final de la II Guerra Mundial, el 1945, quan van entrar a Viena i alliberar-la dels alemanys.
Monument a l'Alliberament Rus


Rellotge Anker (Ankeruhr). A la plaça Hoher Markt, la més antiga de Viena, al centre. Finalitzat el 1914. Cada hora l'assenyala un personatge històric diferent i a les dotze surten tots junts dançant al ritme de la música.
Rellotge Anker


Esglèsies:


Stephansdom
Stephansdom. Catedral de Sant Esteve de Viena des de 1727. Als seus inicis d'estil arquitectònic romànic, però degut a accidents, guerres i destruccions s'ha anat transformant en altres estils arquitectònics predominant el gòtic amb elements barrocs i neorenaixentistes. Té dues torres amb nom propi: Steffi i Adler. Al sud l'Steffi és la torre més alta de planta quadrada, 137 metres d'alçada, coronada per l'àliga imperial de los Habsburg i accessible a través d'una llarga escala de cargol que ens duu a un mirador. Al nord, la torre Adler, de 68 metres d'alçada i d'estil gòtic, està inacabada segons la llegenda perquè el seu constructor va pronunciar el nom d'un sant i trencà el pacte que havia fet amb el diable, cosa que va fer que caiés de la torre morint a l'acte. En aquesta torre s'hi troba la campana Pumerin que fou construïda amb canons fosos que els turcs van abandonar quan van caure derrotats el 1683 i que després de la segona guerra mundial, en trencar-se la campana al caure a terra per l'incendi de la catedral es va construir una nova campana de 20 tones. A l'exterior destaca també la teulada a dues aigües amb més de 200.000 teules vidriades de colors (verd, groc, blanc, negre), que dibuixen l'escut d'Àustria amb l'Àliga Imperial dels Habsburgs.

L'interior de 3 naus i terra de quadrats blancs i negres. Paga la pena visitar el púlpit gòtic de les granotes (Froschkanzel) construït per Pilgram i que ell mateix s'immortalitzà traient el cap per una finestra. Segons marca la tradició, a la cripta ducal s'hi troben les urnes on hi han els intestins d'alguns dels membres de la casa imperial dels Habsburg.
En aquesta catedral s'hi casà Mozart amb Constanze i el 1791 s'hi celebrà el seu funeral cosa que es commemora al desembre amb el concert del Requiem.
La visita combinada a les catacumbes (cripta ducal), interior de la catedral, torres i tresor de la catedral costa 14.50€.Porta dels Suïssos


Capella Imperial
Nens Cantors de Viena
Capella Imperial de Hofburg (Wiener Hofburgkapelle). Una petita capella que es troba al Pati dels Suïssos (Schweizerhof) del Palau de Hofburg al qual s'accedeix per la preciosa Porta dels Suïssos (Schweizertor). Antigament s'utilitzava com a sala de vetlla dels difunts de la família imperial. Els diumenges i festius de setembre a juny, hi canten els famosos Nens Cantors de Viena durant l'Missa Major, vam tenir la sort de poder-los escoltar.


Tombes de Francisco José I i Elisabeth (Sisi)
Kapuzinerskirche


Esglèsia dels Caputxins (Kapuzinerkirche). Situada a Tegetthoffstraße 2, prop de Neuer Markt. Entrada a la Cripta: 10€. A la cripta d'aquesta esglèsia s'hi sepulten els membres de la casa imperial austríaca(Kaisergruft). L'esglèsia dedicada a Santa Maria dels Àngels és d'estil gòtic. Destaca una simple façana on al marge esquerre hi ha una estàtua del monjo Marco d'Aviano impulsor de la defensa contra els turcs el 1683. La cripta està composada per una sèrie de sales subterrànies que han anat ampliant-se al llarg dels anys i que contenen els cossos de 12 emperadors i 19 emperadrius i fins a 146 membres de la casa dels Habsburgs. El darrer enterrament fou el juliol de 2011 en que es dugué a terme el funeral d'Otto d'Habsburg mort el 4 de juliol de 2011 als 89 anys, fill del darrer emperador d'Àustria, Carles (mort en l'exili de Madeira el 1922). Hi ha un antic ritual per poder enterrar el cos a la cripta que exigeix que es truqui en tres ocasions la porta de la cripta. La primera vegada un monjo pregunta: Qui vol entrar? I el seguici ha de nombrar els títols nobiliaris del difunt. Des de l'interior el monjo contesta: No el coneixem. La segona vegada s'anomenen els èxits obtinguts en vida i el monjo contesta d'igual manera. Finalment, la tercera vegada davant la pregunta, el seguici fúnebre contesta: Sóc un simple pecador. D'aquesta manera s'obre la porta que durà el cos al repòs etern.
Cal dir que els cors dels emperadors s'enterren a la Cripta dels Cors de l'Esglèsia dels Agustins a Josefsplatz, molt a prop de Hofburg, i que els budells d'alguns membres de la casa imperial dels Habsburgs es dipositen a la cripta ducal de la catedral (Stephansdom).
Com a curiositat, dir que la única persona enterrada a la cripta dels caputxins que no té sang dels Habsburgs, és la  Comptesa Karoline von Fuchs Mollard que fou la institutriu de l'Emperadriu Maria Teresa, de les seves germanes i dels seus fills. Per aquest fet, l'Emperadriu li mostra gratitut enterrant-la a la cripta imperial.Esglèsia dels Agustins (Augustinerkirche). Annexa al Palau de Hofburg a Josefplatz 1. Estil gòtic amb una torre posterior d'estil neogòtic. A la Capella de Loreto s'accedeix a la Cripta dels Cors on hi ha 54 urnes de plata on s'hi posen els cors dels membres de la casa imperial morts entre 1637 i 1878 i enterrats a l'Esglèsia dels Caputxins. A l'esglèsia s'hi celebren tot sovint concerts de música clàssica de diferents compositors, com les misses de Mozart, Haydn, Schubert...

Esglèsia de Sant Pere (Peterskirche). Ubicada a Petersplatz, la façana es veu des de Graben. Metro patada Stephansplatz.Estil arquitectònic barroc, tot i que es diu que va ser el propi Carlemany qui la fundà l'any 792, essent doncs, la més antiga de Viena. És molt destacable la cúpula amb dues torres laterals lleument inclinades cap al centre. L'interior recobert d'estucs daurant, frescos i retaules preciosos.
Perterskirche


Esglèsia de Sant Carles Borromeo (Karlskirche). Situada a Karlplatz. Alberga diferents estils arquitectònics, façana central d'estil grec, columnes exteriors inspirades en les columnes de Trajà romanes on en els baixrelleus hi ha episodis de la vida de San Carles Borromeo, decoració interior d'estil barroc amb un fresc espectacular a la cúpula (La Glòria de Sant Carles Borromeo de JM Rottmayr). Manada construir per l'emperador Carles VI agraint a Sant Carles l'extinció de la pesta al 1713. En aquesta esglèsia vam poder escoltar en primera fila el Requiem de Mozart, un moment espectacular.
Karlskirche

Votivkirche
Franziskanerkirche
Esglèsia Votiva (Votivkirche). Ubicada a Rooseveltplatz i davant de la Sigmund-Freud-Park, metro Shottentor de la línia de metro U2. a l'esterior dues impressionants agulles bessones amb fins treballs esculpits. L'interior té 3 naus. Hi ha un altar en honor a la Verge de Guadalupe en commemoració de l'emperador Maximiliano de Mèxic. Prop de l'altar major hi ha la tomba del compte Niklas Salm, qui alliberà Viena dels turcs el 1529. Malauradament, en el moment de visitar l'esglèsia s'estava restaurant una banda, i estava coberta amb una enorme lona patrocinada per la marca americana de begudes refrescants que comença amb Coca i acaba en Cola.


Esglèsia dels Franciscans (Franziskanerkirche). Situada a Franziskanerplatz al centre de la qual hi ha la Font de Moisés de 1798. Conté tres estils arquitectònics diferents: gòtic, renaixentista y barroc. A la façana té tres finestrals gòtics i un frontó renaixentista amb un atri barroc. A l'interior hi ha l'órgan més antic de Viena.


Esglèsia dels Jesuïtes (Jesuitenkirche). Barroc italià. Façana flanquejada per dos campanars coronats amb agulles.
A la cripta s'hi troben les catacumbes on s'hi enterraven els Habsburgs.Esglèsia de la Guàrdia Polaca. Es troba a Rennweg, Prop de Belvedere. Amb una estàtua de bronze del Papa Joan Pau II a l'exterior.
Esglèsia de la Guàrdia PolacaGastronomia:


Segurament hi ha moltíssims locals i bons cafès i restaurants on prendre o menjar la cuina vienesa típica, però n'apuntem alguns dels que vam poder tastar. A les guies en trobareu d'altres, però us proposem els següents.


Kaiserschmarren
Zwolf Apostelkeller. Ubicat al centre, al carrer Sonnenfelsgasse 3, prop de la Catedral i Stephansplatz. Un típic Heurigen o taberna vienesa amb menjars típics, sopes, salsitges, bons vins i bona cervesa (la cervesa Kaiser era deliciosa). En aquest lloc vam provar el típic postre del Kaiser (Kaiserschmarren) que consisteix en una massa similar a una crepe, més gruixuda i trocejada, amb panses, poma i sucre glacejat pel damunt, es pot servir acompanyada amb alguna melmelada. Preu per dues persones uns 40€. Metro línia U1 o U3 (Stephanplatz).
Salm Bräu. És una braseria, cerveseria i restaurant de productes austríacs típics, excel·lent la cuixa de pernil al forn i la cervesa. És considerada una de les cerveseries més boniques d'Europa, situada al claustre d'un convent salecià, just al costat del Museu Belvedere (Rennweg, 8). S'hi arriba en el Metro de la línia U2 (Karlplatz) o S-Bahn (Línia 7, Rennweg). Obert tot l'any de'11 a 24h. Ideal pel dia que es visita Belvedere.
Figlmüller. 2 restaurants amb el mateix nom i mateixa carta, situats a 50 metres l'un de l'altre (Wollzeile 5, Bäckerstrasse 6). Metro línia U1 o U3 (Stephanplatz). Si trobeu cua al primer situat en un passatge entre els dos carrers, proveu al segon perquè serveixen força més ràpid. Hi serveixen des de fa més de 100 anys el famós Schnitzel (escalopa milanesa) que és excel·lent i recomanable de tastar-lo. Un consell, si es vol tastar un entrant, demaneu un sol Schnitzel per compartir ja que són talla XXL.

1/2 Schnitzel del FiglmüllerDonauturm
Donauturm - Restaurant. El Donauturm o Torre del Danuvi es troba al Donaupark molt aprop del Viena international Center i de l'edifici de la seu de l'ONU a Viena. S'hi arriba en el metro de la línia U1, estació Kaisermülhen-Vienna International Center. Es tracta d'una torre de 252 metres d'alçada. A 165 metres d'alçada es troba el restaurant i per sota d'aquest la cafeteria i el mirador. El restaurant ofereix menjars típics de la zona i es desplaça fent una volta de 360º cada 30 minuts, de tal manera que mentre anem menjant es poden veure les vistes de diferents punts de la ciutat (Prater, VIC, Reisenrad o Nòria Gegant, Stephansdom, Danuvi...). El tíquet d'entrada costa 6.90€ que ens permet pujar al mirador. El restaurant molt correcte però potser un xic més car que altres restaurants de la ciutat. Cal reservar taula a la pàgina web.


Cafe Bellaria. Café amb decoració art nouveau que des de 1870 serveixen bona cuina vienesa, pastissos, vins i cervesa. Situat a Bellariastrasse 6, al costat de Volkstheater, Maria-Theresien-Platz i Volksgarten. Metro U2 o U3, estació Volkstheater. En algunes estones amenització amb música de piano.
Confiteria-Cafe Demel. Confiteria imperial. Deliciosos cafès, xocolates, bonbons, pastissos, apfelstrudel... Parada obligatòria!


Cafe Hawelka. Una autèntica institució vienesa, a Dorotheergasse 6, prop d'Stephensplatz. Hi serveixen bon cafè amb pastes i els típics Buchteln a partir de loes 10 del vespre (petits panets de llevat plens de melmelada). Sol ser lloc de trobada de famosos i artistes.


Cafe Sacher. Philharmonikerstraße 4. Parada obligada si es vol tastar el famós Pastís Sacher al lloc original on es va crear.

Cafe Guttemberg. Am Lugeck 7. Cuina vienesa típica: sopa de Goulasch hungaresa, schnitzel...


No marxeu de Viena sense tastar els típics bombons amb la cara de Mozart i els diferents pastissos típics.Recursos online:

________________________________________________________________

Temple de Teseu. Volksgarten (Jardí del Poble).


Staatoper. Opera de l'Estat de Viena.


Parlament Austríac


Teulada de Stephansdom

Hundertwasserhaus

________________________________________________________